Contents

Migrering af Fita.dk til Hugo

Farvel til Wordpres og goddag til Hugo

Nej, selvom der er et vist navne-sammenfald så har det faktisk ikke noget med mig at gøre. Planen er skifte væk Wordpress og over til et system der hedder Hugo. Wordpress er super fleksibelt og der findes et hav af plugins til Worpdress og websites skabeloner. Så der er rigtig mange fordele ved at kører Wordpress. Desværre kan man ikke sige at vi har anvendt alle disse fordele og det har absolut være med i overvejelserne i beslutningen for at skifte. Da fordelene nok opvejer ulemperne, men når fordelene ikke anvendes så er der kun ulemperne tilbage.

Fita.dk har dagligt besøg af hackere der utrætteligt forsøger at logge ind

Hugo er et stykke software der kaldes et Statisk Site Generator. Dvs. at der ikke noget kode, så som PHP, der kører hvergang en side på websitet skal vise. Et statisk site er med andre ord bare flade, ikke aktive filer. Sådan som web’en started sit liv. De første sider på servere der hedder noget med www punktum, var statiske sider. Der fandtes noget der hed CGI scripts, men det var mest til kontaktformulare, simple søgescripts eller simple web-applikationer. Dengang var der ikke noget der hed Javascipript. Det kom først med browsren NetScape.

Et statisk web site har en række fordele, så som at det ikke kan hackes fordi der ikke er noget kode som kan hackes. Dvs. selve web-serveren der levere siderne til browseren kan hackes, men det er relativt nemt at sikkerhedsopdatere webserveren i forhold alle de komponenter som indgår i et dynamisk, kodet drevet, website. Wordpress er meget udbredt og drives af php kode samt en MySql database. Alle udbrede systemer på web’en vil, før eller siden, være genstand for hacking på et tidspunkt. Er løsningen så at lade være med at bruge et udbredt system? Udfordringen med at bruge et knap så udbredt system er at der ikke er så mange til at teste systemet for evt. sikkerhedshuller. Risikoen kan derfor være større. Men det naturligvis spekulation.

Et statisk website har en mindre angrebsflade og derfor også færre “huller” en hacker kan bruge til at komme ind ad. Et statisk website kører også væsentligt hurtigere end et dynamisk website og bruger færre CPU cycles og bruger derfor også mindre energi. Man kunne argumentere for at et statisk website er mere miljøvenligt.

Jeg har fundet en wordpress plugin: WordPress to Hugo Exporter som skulle kunne exportere alle synlige poster til MarkDown format. Desværre tager den kun indhold ikke design og layouts med. Så selve layoutet skal overføres i hånden. Det bliver ikke helt nemt.

Комментарии